Det bidde änna gött!

RÅGBRÖD

Dag 1, kväll
100 g rågsurdegsgrund
300 g vatten
180 g rågmjöl

Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck med plastfolie och låt stå på ett varmt ställe över natten, gärna runt 22-24 grader.

Dag 2, morgon
Surdegen från gårdagen
500 g rågmjöl
100 g ljummet vatten
200 g filmjölk
15 g salt

Blanda samman alla ingredienser och kör 10 minuter i degblandare (5 minuter långsamt och 5 minuter på mellanhastighet).

Täck bunken med plast och låt jäsa tills degen uppnått dubbel storlek, vilket kan ta 3-5 timmar.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord (använd rågmjöl). Dela degen i två bitar och forma till höga bollar(eller i brödfromar på 1½ liter det funkar oxå fint)
Lägg degbollarna på ett bakplåtspapper, strö på rågmjöl och täck med en handduk.

Låt jäsa tills bröden flutit ut till platta bröd och man ser sprickor i mjölet, cirka 1 1/2 timme. Sätt ugnen på 250 grader i god tid.
Placera en plåt eller baksten i mitten av ugnen, och en oöm plåt på nedersta hyllan.

Sätt in bröden i ugnen och lägg några isbitar på den nedre plåten. Sänk genast temperaturen till 200 grader och låt bröden stå inne i 60 minuter (innertemperatur 98 grader). Ta ut bröden och låt svalna på ett galler.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0